Hvis du vil have historien fra begyndelsen, så start nederst 🙂
Januar 2025 – solceller
Så kom solcellerne på. De skulle have været på sammen med taget i september, men Lindab leverede ikke længere tyndfilmceller. Der blev hentet tilbud hjem fra andre leverandører af tyndfilm til at klistre på taget, men det blev for dyrt. Så det endte med almindelige monokrystallinske plader der skulle klikkes på tagets fals, uden at lave huller gennem taget. Klemmerne hertil var i restordre, og da de endelig kom midt i december, var de forkerte. Men nu er de sat på, og solen kan bare komme!

10. oktober 2024 – jordfordeling
Noget af jorden, der blev lagt i bunke i juni blev fordelt omkring huset. Tung, fed lerjord iblandet klumper af ren ler.

9. oktober 2024 – Sokkel og rottespærre
Den sidste del af sokkel-EPS’en blev lagt ned sammen med rottespærre.

7. oktober 2024 – Regnvand
Regnvandet fra den ene side af huset blev sluttet til en underjordisk tank. Det skal kun bruges udendørs i haven og til vinduesvask. Man kunne godt bruge det til WC-skyl, men installationen vil ikke kunne betale sig, og vi har grundvand nok til vandværket her omkring. Og vi får frisk koldt vand i rentvandshanen når vi har mere forbrug.
Fra den anden side af huset løber vandet i en havedam, som samme gravko gravede. Da der er ler i bunden lægger vi ikke membran i og håber at den naturligt undgår at blive tørlagt.

1. oktober 2024 – Tag færdigt
Tømrerne lagde den sidste tagplade og fjernede stilladserne, så nu begynder det at ligne noget. Dog stadig med hvide vinduer, som er en fejlleverance. Alu-skinnerne skal klikkes af og erstattes med sorte.

27. september 2024 – rekord regn
Der var presenning på en del af taget d. 27. september hvor det modstod 130 mm regn. Foto er fra dagen før hvor det også regnede lidt.

23. september 2024 – Første tagplade
Tagrender, inddækning med mere var lavet og den første side af taget blev lagt på en dag. Den anden side var med alle besværlighederne og tog vist 5 dage.

7. september 2024 – Flyttedag
Huset var stort set klart indvendig, så vi flyttede alle vores ting ind. Der manglede lige et toilet og tilslutning af vand, så vi ventede et par dage med at overnatte i huset.
Udenfor var der lagt fiberplader og presenning på taget, så der var lidt vej endnu.

5. september 2024 – Tæthedsprøvning
Så er blower-door testen bestået med en værdi på 0,6! Den må højst være 1, dog højst 0,7 for lavnenergihuse. Selv om vi ikke har dampspærre men dampbremse.
Imens måtte tømrerne holde pause med opsætning af vægge i badeværelset.

2. -3. september 2024 – Forsyningsledninger
Der havde stået temmelig meget vand i indkørslen ugen før, så måske var det derfor, at der først skete noget nu. Men ned kom drikkevand, fjernvarme, strøm og internet.

Ved siden af kom kloak og særskilt regnvandsledning. Det er godt nok ikke separeret i vejen, men det bliver det vel en dag. Vi satser på at beholde meget af vores regnvand i haven og i en regnvandstønde under jorden, men lerjorden suger ikke ret godt, og regn kommer der nok ikke mindre af. Så for en sikkerheds skyld kan vi lede overskudsvand til kloak.

31. august – 1. september 2024 – Køkkenopsætning 1. del
Vi havde valgt at køkkenet ikke var med i entreprisen – det kunne vi godt selv sætte op, med familiens hjælp. Vi har været rundt og kigge på en del mærker, men synes vi fik mest for færre penge hos Ikea. Og når vi kigger laminatkøkkener (her er vi for nærige til at vælge andet) så har det hele nok cirka samme klimaaftryk. Ikea har rummelige skuffer med lav sokkel, og så havde de netop fået en mørk grøn farve vi kunne bruge. Det viste sig så bare, at farven allerede var så populær, at de fleste fronter ikke kunne leveres. Men vi fik samlet alt det vi kunne denne weekend.

30. august 2024 – Indvendige vægge af birkefiner med Auro trælasur
Vi har været lidt på herrens mark mht. væggene indvendig. Det har været svært at finde oplysninger om, om hvordan birkefiner gulner – kun har vi hørt det ikke gulner så meget. Men noget skulle vi jo smøre på, både for at lysne det lidt, undgå det gulner (hvis det gulner) og gøre det muligt at holde rent for fedtfingre og hvad der ellers kommer på en væg. Selvfølgelig åndbart og så sundt som muligt.
Det lykkedes os ikke at finde noget alternativ til Auro trælasur. Det skrives også at det opfylder alle krav – det er bare ret dyrt. XL-Byg i Bramming var flinke til at hjælpe med at finde alternativer. Faxe Panellud havde måske givet samme resultat, det er bare ikke nær så sundt at have med at gøre, og vi kunne ikke blive kloge på åndbarheden. De foreslog også 2 forskellige lakker fra TripTrap med slibning imellem. Så meget arbejde kom ikke på tale.

Så vi gik med Auro Trælasur – feather. Om vi bliver tilfredse, skal vi fortælle når vi har boet i det noget tid.
Det var ikke særlig nemt at påføre. Sten fra Auro er vældig god at tale med og nævnte en skumrulle, men han havde vist ingen erfaringer med så store flader og skumruller fås kun små. Vi fandt en anden type i Biltema, som fungerede fint på en prøveplade. Men da vi skulle give en hel væg (en stor plade ad gangen) var det svært at have med at gøre. Det sugede en del og det var svært at få givet et ensartet lag – hvis man kørte over flere gange blev det jo mere hvidt. Preben fra Malerfirmaet Poul Erik Rasmussen i Gørding var så flink at komme torsdag efter arbejdstid og vise os hvordan vi kunne gøre, og det så så nemt ud, så vi gik videre for at få malet det, der var nødvendigt for at kunne sætte køkken op dagen efter. Men vi måtte erkende at det nok lå i håndelaget – vi skyndte os at bestille malerne til at klare resten af huset. De gjorde de så ugen efter.

28. august 2024 – Badeværelset
Ugen før havde gulv-firmaet spartlet, og i dag kunne de så lægge vinyl. Det er ikke særlig bæredygtigt, men det er der ikke rigtig nogen løsninger der er. Vi prioriterede at slippe for flisefuger. Havde overvejet mikrocement, men havde svært ved at gennemskue hvilke stoffer der står og afdamper, og hvad det betyder når betongulvet en dag skal hakkes op. Vinyl kan skilles fra betonen en dag, og måske har man til den tid fundet ud af at genbruge det. Desuden kan vi straks gå på det. Da det var lagt, kunne tømrerne komme i gang med birkefineren på væggene, da det skulle gå ned over vinylen. Og loftet herefter.

22. august 2024 – Gulvene er lagt
Det var svært at vælge. Men da tømrer-Mikael samarbejder med Garant i Ribe bestemte vi os til at holde os til deres udvalg. Et laminatgulv, fordi det er bæredygtigt for os. Vi skal have besøg og lave mad og komme direkte ind fra stue-havedørene uden at bekymre os om gulvet. Wallmanns skriver om Organic Silent, at det er FSC-mærket, uden PVC, CO2 neutralt og kan tåle vand. Og ligeså vigtigt – Garant-folkene kom så snart der var klar til dem.

21. august 2024 – Vægge og lofter er sat op
Der har været aktivitet fra Poul K Poulsen (Mikael & co) dagligt. Birkefinerpladerne har fået fræset en rille i kanten, og er samlet med et sort bånd. De skal behandles med Auro trælasur.
Lofterne er Heradesign træbeton, skåret så fint at vi ikke behøver loftslister. Hullet er til et ovenlysvindue.
El-stik er monteret af Knud Jørgensen El Aps – endnu et Gørding-firma, som kommer når der er klar til dem.

august 2024 – VVS-arbejdet er tilpasset når der er behov
Lourup VVS er jævnligt forbi og gør det de skal gøre for at tømrerne kan komme videre. Smart at de holder til lige i nærheden. Der er gulvvarme på vha. et mobilt anlæg, vist nok for at tørre betonen lidt hurtigere.
Vi får et helt almindeligt ventilationsanlæg med genvinding af den varme luft, som bruges ved opvarmning af den indgående luft samt til varmtvandsbeholderen.
8. august 2024 – Træuld i taget
De sidste fiberplader er lagt på taget, og der blev indblæst træuld under. Dampbremsen blev omhyggeligt tætnet igen. Der skal på et tidspunkt laves blowdoor-test, som forhåbentlig dokumenterer, at huset er tæt nok.

2. august 2024 – Status
Det er lidt svært at sige præcis hvad der er færdigt hvornår, da der arbejdes på mange fronter. Vi har ikke kunnet mærke, at det er ferietid. Indvendig er der gang i installationsvægge, ventilation, dampbremse i lofterne med mere.
Der mangler tag-fiberplader på det halve af taget, fordi de halve af de leverede plader er en forkert type. Men de rigtige er lige kommet. Der er desuden nogle udfordringer med valg af tag, da der er leveringsproblemer for tag med solceller. Så huset kommer til at stå noget tid endnu med presenning på. Fiberpladerne kan nu også godt tåle vand, så det er ikke et problem.

24. juli 2024 – El-planlægning
Tømrerne er i gang med installationsvæggene, og VVS’eren har allerede sat indbygget wc-cisterne op.
Vi havde møde med elektrikeren, så der er styr på hvor strømudtagene skal være. Det skal passe første gang, for når der er boret i birkefinervæggen, kan det ikke bare spartles ud som i en gipsvæg.
Der er et standard-antal udtag, der er med i entreprisen. Vi får nok en lille efterregning her – man skal ikke gå ned på stikkontakter. Der er krav om 2 røgalarmer i et nyt hus, men fordi der er loft til kip i alle rum, har vi valgt en alarm i alle rum. Der kan stå ret meget røg under loftet, inden det kommer ud af døren til gangen.
Målerskabet kommer til at sidde på vores skur, så der kommer ikke huller i husets beklædning (ud over vinduerne)

22. juli 2024 – Et hus på én dag!
Væggene ankom fra Roust Element, blev løftet af Torben Kran og sat på plads af tømrer Mikael og 2 svende. Chaufføren kunne godt se, at det havde de styr på. Han har set en del, når han kører rundt med elementer (primært i beton).
Det havde regnet voldsomt om natten, men om morgenen blev det tørvejr, som holdt hele dagen.
Det var tørvejr og vindstille, så det var helt perfekt.

Hver side var delt i 2 elementer og gavlene var hele. Dertil kom indervæggene. En lang limtræsbjælke gennem hele huset, og det hele passede sammen. Spærene blev læsset af inde i huset og sat op manuelt. Da vi kørte derfra ved 17-tiden var alle vægge sat op og spær på den ene side. Og tømrerne gik ikke før alle spær var oppe og der var lagt presenning på.

16. juli 2024 – Beton
Murerfirmaet Hansen & Kruse fik afsluttet deres arbejde med betondækket. Endnu en våd dag, men det skulle være bedre for betonens hærdning end strålende sol.
I stedet for rionet i stål er betonen armeret med plastfibre.

De fleste af fibrene ligger nede i betonen og gør den stærk, men på grund af regnen flyder nogen ovenpå. Dem kommer vi nok til at møde rundt omkring i haven senere.
Den yderste del af den hvid EPS skal fjernes og lægges ned omkring huset senere.

15. juli 2024 – 1. tilsyn
Vores rådgiver Johnny fra CoreHome er på tilsyn og synes det er godt arbejde.

15. juli 2024 – Regnvejr
På trods af massiv regn blev soklen liggende. Det har været en våd sommer, og vi er glade for, at vores mure i træ bliver produceret i tørvejr i en hal.

12. juli 2024 – Gulvvarmeslanger
Lourup VVS har lagt varmeslanger og gulvvarme-enheden.

10. juli 2024 – Gulvisolering af polystyren
Fladen fyldes ud med Sundolit-elementer. Der laves huller på steder, som skal bære mere, så betonen kan fylde hullet ud.

Det hele holdes fast af pæle. Det skulle helst ikke sejle afsted næste gang det regner.

9. juli 2024 – Sokkel af polystyren – EPS
F-elementer fra Sundolit lægges ud. I gavlene, hvor der skal være en bærende stolpe, sættes et særlig stærkt element.

8. juli 2024 – Flere rør
Der er ført tomrør til fjernvarme, el og vand.

5. juli 2024 – Murene bygges i en hal
Vi er kommet hjem fra et meget spændende fabriksbesøg hos Roust Element A/S, som er i fuld gang med at producere træelementer til vores hus.
Vi får ydervægge, gavle og indvendige skillevægge leveret som et byggesæt, der kan monteres på byggepladsen på en til to dage. Roust Element anvender fiberwood-plader og træfiber-isolering for første gang som indblæsning, hvilket de finder meget interessant. Træulden kræver mere tryk under indblæsning for at blive fastholdt sammenlignet med den papiruld de normalt bruger. For at sikre den korrekte mængde bliver materialet nøje afvejet.

4. juli 2024 – Landmåler og kloak
Landmåleren har sat galger og snore op, og kloakken er lagt.

26. juni 2024 – Sandpude
Der er lagt sandpude ovenpå den stabile lerbund og det er vibreret.

25. juni 2024 – Genbrugs-underlag
Der kom ca. 40 m3 knust genbrugsbeton på indkørslen og der, hvor carport og skur skal stå. Det erstatter stabilgrus, som kommer fra en grusgrav og bliver en mangelvare, så det vil vi gerne spare på. Efter sigende er knust beton lige så godt både at køre på og til at tage imod regnvand, og så det oven i købet lidt billigere. Vi må så stole på, at det er fremstillet ordentligt. Det vil sige, at det kun er reel beton, der er knust, og ikke for mange underlige andre ting fra nedbrydning. Laget skulle gerne betyde, at indkørslen ikke bliver et ælte under byggeriet. Til allersidst skal der så en belægning ovenpå. P.t. er planen nogle kørespor med fliser, og piksten/marksten imellem, så regnvand kan trænge ned igennem. Der bliver trods alt 60 m2 indkørsel, så regnvandet kunne godt danne en lille bæk ellers.

24. juni 2024 – Jordbunken
Så kom den længe ventede gravko!. Murerfirmaet Hansen & Kruse står for jord- og fundament-arbejdet.
Jordlaget på ca. 30 cm blev fjernet der, hvor der skal være indkørsel, carport og hus. Al jorden – tæt på 100 m3 – blev lagt i en nydelig bunke indenfor de pinde, vi havde afmærket til formålet. Planen er at midten af jordbunken skal fjernes, så det bliver til en vold rundt om en opholdsplads i midten. Så bliver der nogle gode skråninger til at lave biodiversitet på – her kan forhåbentlig gro noget andet end der kan i grundens lerjord, som står vandmættet en stor del af året. Bakken er selvfølgelig stadig lerjord med næring i, og vi overvejer om vi skal lade den gro til og slå det for at fjerne næring nogle år, eller vi skal plante det til og forberede os på et større lugearbejde. Jorden er fuld af frø fra skræppe, græs og ranunkel. Det ender nok med en kombination.

Maj 2024 – Entreprisekontrakt
Så er entreprisekontrakten i hus! Og her er manden, der forhåbentlig kan trylle et hus frem på 3 måneder!
Mikael fra Tømrerfirmaet Poul K Poulsen Aps i Gørding har den sidste måned arbejdet på at få underleverancer på plads, for at være sikker på at det kan lykkes at få et hus færdigt til september. Et ord er jo et ord, men det er nu alligevel rart at have det på skrift.
Vi har troet at entreprisekontrakten var det første skridt, og herefter begyndte arbejdet med at få byggeriet planlagt. Men det viste sig at være anderledes – i store linjer har Mikael nu en plan. Der har naturligvis også været brugt tid på snak om nogle detaljer i tilbuddet, og CoreHome og vores bank har skullet godkende det. Vi har taget udgangspunkt i Energistyrelsens standardkontrakt “AB-forbruger”.

April 2024 – Kreditforeningens vurdering
Vores bank har sendt projektet til kreditforeningen så vi kan finde ud af om det kan finansieres. Vores bankrådgiver var ikke glad for at ringe og fortælle, at de vurderede det til en hel del mindre end det koster at bygge. Men det havde vi nu forventet. Vi har noget friværdi med os, og vurderingen gør, at vi kan låne det, vi har brug for. Det ligner ikke den bedste investering, men vi kigger primært på, om vi kan sidde i det, både nu og når vi engang får lov at gå på pension.
Marts 2024 – Nu skal vi have fart på – vores gamle hus er solgt
Nu har vi endelig fået solgt vores hus i Esbjerg. Der er overtagelse 15. september, så vi kan blive boende mens vi bygger.
Det har været lidt sløjt med at få håndværkere til at byde på projektet i efteråret – de har sikkert haft nok at lave, og at byde på noget der først realiseres når nuværende hus er solgt, står måske lidt langt nede på prioriteringen. Vi fik dog et bud fra det lokale tømrerfirma Poul K. Poulsen. I februar besøgte vi Mikael fra firmaet og havde en god fornemmelse af, at det kunne fungere. Mikael virker nem at snakke med, og firmaet har over 20 ansatte, erfaringer fra træ-byggerier i bl.a. Århus, og stabil økonomi fra store stald-byggerier.
Mikael er bare ikke vild med at udfylde udbudspapirerne så detaljeret, som Jonas fra CoreHome gerne vil have dem. Dvs. vi får en pris delt op i nogle hovedpunkter, og det kan så være svært at overskue hvis/når vi vil ændre på noget, eller selv stå for dele af det. Det vil give mere forhandling undervejs, måske. Men nu har Jonas og vi haft møde nr. 2 med ham, vi har talt detaljer og lidt ændringer. Jonas skitserer materialerne, og Mikael kommer med en opdateret pris.
29. August 2023 – Byggetilladelse
Så har vi en byggetilladelse!
Dispensationen til skovbeskyttelseslinjen fik vi sidst i juni, og så var der 4 ugers klagefrist inden byggetilladelsen kunne gives. Og så blev det ferietid hos Esbjerg Kommune. Men nu har vi den, og skal så helst i gang med at bygge indenfor et år.
CoreHome er i gang med at indhente priser på projektet. Så vil det for alvor vise sig, om det er realiserbart, om vi skal justere på det eller spare lidt mere op. CoreHome har i øvrigt skrevet om os på deres hjemmeside og lavet nogle fine visualiseringer – tryk på billedet.
På tegningerne mangler der godt nok lige nogle naboer og en masse planter – til gengæld er der lidt for meget græs og fliser. Men de er nu gode nok endda.
Og nå ja, vi skal lige have vores gamle hus solgt inden vi kan gå i gang.

8. Juni 2023 – Byggeansøgning
Så er der søgt byggetilladelse!
Samtidig er der søgt dispensation for skovbyggelinjen, som hele grunden ligger indenfor, pga. de træer, som var en vigtig årsag til at vi valgte grunden.

Maj 2023 – Jordbundsundersøgelse
Vi starter med en bæredygtig bund! GeoConsult fra Bramming, 10 km. herfra, har været forbi og borede 9 meter ned til en jordbundsundersøgelse. Der er 30 centimeter muld og herefter ler.

April – maj 2023 – Skitseprojekt
Med udgangspunkt i vores egen indretningsskitse og efter cirka 4 Teams-møder over nettet, diverse mails frem og tilbage har byggerådgiveren tegnet et skitsemateriale. Det er en forholdsvis simpel indretning, lidt a la sommerhus, dog med 3 store værelser og køkken/stue, hvor der kan dækkes et langt bord, men alligevel ikke for stort til os to. Værelserne skal vi bruge til opbevaring, hjemmekontor og til vores børn når de kommer hjem. Det er i ét plan, både så vi ikke skal bøvle med trapper når vi bliver gamle, og fordi vi fik at vide, at det er dyrere at bygge med spidsere tag, også selvom det er færre kvadratmeter. Vaskemaskine og tørreplads i badeværelset. I stedet for bryggers satser vi på at lave kombineret frostfrit værksted/grovkøkken i sammenhæng med carport og skur. Huset bliver 128 m2, hvilket måske er rigeligt til 2 personer, men det ville kunne bruges af en familie, og det er dog noget mindre end den gennemsnitlige størrelse på et nybygget parcelhus, som er 213 m3 (ref: Bolius). De mest klimavenlige kvadratmeter er dem, man ikke bygger.

Februar – marts 2023 – Vi fandt en byggerådgiver
Vi fik kontakt til et lille byggerådgiverfirma, som den sjællandske arkitekt kendte. Dem havde vi et par videomøder med, og vi var ovre og besøge dem på Sjælland, inden vi skrev deres tilbud under. Det er selvfølgelig vigtigt at have aftalen beskrevet på tryk, men tillid er mindst ligeså vigtigt. Vi følte at vi har en gensidig forståelse med dem, vi taler samme sprog, de ved en masse om byggematerialer. De har en blanding af mange års erfaring med materialer i træ og opdateret viden om krav og dokumentation. De har mest projekteret halvoffentlige projekter og vil rigtig gerne lave et helt ”almindeligt” hus til en helt almindelig familie med et almindeligt budget.
Vi har aftalt, at de tegner skitseprojekt, står for byggeansøgningen, detailtegninger, henter tilbud hjem på råhuset og står for byggeledelsen af dette.
Foto: vi fik vist, at træuld ikke kan brænde.

2021-2022 – Corona og diverse overvejelser
Mens corona rasede og priser på byggematerialer steg til urealistiske højder, tillod vi os at være lidt glade for, at vi ikke behøvede at bygge lige nu. Vi fik i 2022 kontakt til en arkitekt på Sjælland, som tegnede et skitseprojekt til os. Han kendte et firma i Århus, som i efteråret regnede lidt på projektet, og vi fandt ud af, at det ville vi ikke kunne realisere. Det blev for dyrt, og indretningen var heller ikke mulig at få helt som vi ville have den. Men vi lærte meget om bæredygtige materialer i processen.
Firmaet i Århus havde egentlig lovet at tegne et mere simpelt projekt for os, så det ventede vi på resten af 2022, men de havde for travlt med andre gode projekter så det blev ikke til noget.

Marts 2021 – Køb af byggegrund
Vi købte grunden Sejersgården 9. Det vil sige, der var egentlig 2 byggegrunde og en vejmatrikel, i alt 1853 m2 . Områderne 1, 2 og 4 på det gamle matrikelkort. Område 3 er store gamle træer, som vi blev forelskede i. De skygger ganske vist sidst på dagen, men vi er alligevel ikke soldyrkere. Vi synes ikke det kunne fungere med hverken den ene eller den anden grund, så vi købte begge 2. De var ikke så dyre. Og der er kun 8 meter fortov at passe, mod nord. Planen var at bygge et hus så billigt, at vi får råd til en havemand når vi bliver gamle, og i øvrigt få haven indrettet a la “Vild med Vilje”.
